Ruvans kycklingar

Isommar blev plötsligt en av mina bruna Lohmanhönor liggsjuk. Jag märkte det först genom att hon låg i redet några kvällar i rad och när jag skulle ta in äggen skrek hon åt mig. Det är extra kul att just hon blev liggsjuk för annars har man i stort sett avlat bort ruvningslusten hos Lohmanhönorna. Det är den ras man brukar använda i äggindustrin och mina höns kommer ifrån en sådan fabrik och skulle egentligen blivit avlivade när de gjort sitt på äggfabriken.

Efter några dagar när jag förstod att hon var liggsjuk fick hon fem ägg att ligga på. Hon var väldigt noga med att ligga på äggen och gav sig knappt tid att gå upp och äta. Varje morgon och kväll bar jag ut henne till maten. Så fort hon ätit skyndade hon sig tillbaka till sina ägg. Efter ett par veckor visade det sig att fyra av dem var befruktade. Pappa var den svarta Wyandottetuppen Lukas. När tre veckor gått började kycklingarna kläckas. En kyckling låg död i ägget men tre stycken pigga kycklingar klarade sig.

Ruvan med nyfödda kycklingar
Ruvan med sina tre kycklingar

För att Ruvan skulle få vara ifred under ruvningen flyttades hon in till stallet där hon nu bor med sina små dunbollar. Hon tar väl hand om de små och försvarar dem vilt om en katt eller en annan höna råkar komma för nära. Min fina tupp Charlie är nyfiken på dem och står ibland och tittar igenom nätet.

Ruvan med kycklingar
Ruvan med sina kycklingar

Ruvan solbadar
Ruvan solbadar

Fler bilder på mina höns hittar du här »