Säkerhetskopiera

Det är lätt att glömma bort att säkerhetskopiera sina dokument men det är rätt viktigt att man gör det med jämna mellanrum. Den som råkat ut för en datorkrasch och glömt säkerhetskopiera gör det nog inte mer än en gång. Alltför ofta har jag sett bekanta med alla sina digitala bilder liggandes på datorn utan att de blivit säkerhetskopierade.

Hur du väljer att göra din säkerhetskopiering är en smaksak. Men själv använder jag gärna både skärp och hängslen, dvs. jag kopierar både till CD/DVD och en extern hårddisk. En CD eller DVD håller inte för evigt och har man viktiga filer bör man nog bränna om skivorna var 3:e till var 5:e år eller så. Hållbarheten beror på skivans kvalité och hur du förvarar dem. En hårddisk går också sönder med tiden och det är nog bra att säkerhetskopiera sina viktiga filer till mer än ett medium.

CD/DVD

CD/DVD

Om du säkerhetskopierar filer till CD eller DVD måste du ha en brännare i din dator samt ett program som kan bränna filer till skivan. Det finns hela program som kan säkerhetskopiera hela datorn men det är inget man måste ha som vanlig användare. Det räcker bra med ett vanligt brännarprogram. Öppna brännarprogrammet och välj att bränna en Data-CD (eller Data-DVD). Följ ditt programs instruktioner, det brukar inte vara särskilt svårt. Man väljer de filer man vill kopiera till skivan och drar dem till brännarprogrammet. Det du ska tänka på är att inte bränna i alltför hög hastighet för det ökar risken för felbränning. I synnerhet gäller det när du bränner musik-CD. En CD kan du även ofta välja att bränna som multi-CD. Då har du möjlighet att lägga till filer på samma skiva vid ett senare tillfälle.

Extern hårddisk

Extern Hårddisk

Du kan också välja att investera i en eller flera externa hårddiskar. De har oftast mycket hög kapacitet, uppåt 500 GB och mer. Den externa hårddisken kopplas in via datorns USB-port och lägger sig som en extra enhet i datorn. Oftast är de redan färdiga att börja använda och det är bara att kopiera över filer dit. Det är smart om du skapar ett bra mappsystem först så att du lätt hittar dina filer.

USB-minnen m.m.

USB-disk

För mer temporär lagring kan man ju även använda ett USB-minne för de finns ju med stor kapacitet numera. Det finns webbsajter där man kan skapa sig ett konto och gratis ladda upp filer men oftast är väl inte utrymmet mer än några få GB, vill man ha mer kostar det en slant. Sedan finns förstås bandstationer också men det är inget en hemanvändare normalt använder sig av.

Partitionera din hårddisk

Jag tycker det är en bra lösning att partitionera hårddisken i två delar. Anledningen är att man då kan använda C-disken till Windows Operativsystem och de program man vill installera. Den andra partitionen, D-disken kan du använda till dina egna dokument, såsom bilder, filmer, Office-dokument och sådant du vill spara på datorn. Om systemet kraschar så illa att blir tvungen att göra en total ominstallation av operativsystemet behöver du inte riskera att förlora dina filer. Istället formateras bara C-disken och du måste förstås även lägga in dina program igen på datorn. Men D-disken är som vanligt.

Det finns personer som inte tycker att man ska behöva partitionera sin hårddisk eftersom funktionen systemåterställning finns i Windows XP och Vista. Man menar att om datorn kraschar kan man gå tillbaka till en tidigare fungerande konfiguration. Och visst kan man göra det i första hand men tyvärr hjälper det inte alltid med systemåterställning och då är det bra att istället ha hårddisken uppdelat i två partitioner.

Partitioneringen kan enkelt göras under Windows-installationen men om din dator redan är färdiginstallerad behöver du ett program som hjälper dig att partitionera hårddisken. Men innan du gör det se till att du har tagit kopior på dina viktiga dokument för en partitionering kan gå fel liksom allt annat. Paragon Hard Disk Manager är ett av många program som kan hjälpa dig att partitionera din hårddisk. Ett annat alternativ är: Norton Partition Magic. Tycker du att du vill partitionera din hårddisk men är en ovan användare och inte riktigt vågar själv, be någon mer van datoranvändare hjälpa dig.

Glöm inte bort...

..att säkerhetskopiera din e-post, adressbok och favoriter om du inte redan gjort det. Många datorer som säljs med operativsystemet och datorns drivrutiner färdiginstallerat och ibland får man inte ens med någon CD eller DVD. Dock brukar tillverkaren lägga in både operativsystem och drivrutiner på datorn och därför är det viktigt att säkerhetskopiera detta så fort som möjligt när du fått hem din dator.

Klona hela hårddisken

Det kan vara drygt att lägga in alla sina program i datorn igen efter en omformatering av hårddisken. Ett sätt för att effektivisera detta är att använda sig av en typ av backup-program som tar en säkerhetskopia på hela din hårddisk. Då följer både operativsystemet samt alla dina program med. Dvs. säkerhetskopian blir en klon eller avbild av din hårddisk. Den dagen du behöver formatera om datorn är det mycket enklare att använda sig av den här säkerhetskopian för att återställa operativsystemet och programmen i datorn igen.

Om du vill göra en sådan här säkerhetskopiering bör du göra det när din dator fungerar felfritt eftersom felen annars följer med till säkerhetskopian. Tänk också på att du behöver ett antal CD-skivor eller ett par DVD-skivor att göra säkerhetskopian på beroende på hur stort utrymme du använder på hårddisken. Du behöver nämligen lika mycket utrymme på CD/DVD-skivor som det utrymme din hårddisk upptar. Programmet du använder för att göra säkerhetskopian kommer själv att be dig att byta till en tom skiva när den första är full. Program för att göra den här sortens säkerhetskopiering kan vara exempelvis Acronis True Image, Norton Ghost. Det finns även gratisprogram som t ex DriveImage XML och HD Clone.