Är din dator seg?

Något jag ofta får frågor om är vad det kan bero på att datorn blivit seg och tar lång tid både att starta, visa webbsidor och andra saker man gör i datorn. Orsakerna kan bero på flera olika saker och enda sättat att komma till rätta med problemet är att systematiskt felsöka datorn steg för steg.

Ta hand om din dator

Ta hand om och serva din dator

Nästan alla dator blir med tiden trögare allt eftersom man fyller hårddisken med filer, laddar hem diverse program och andra filer från Internet, installerar och avinstallerar program m.m. Precis som man måste serva sin bil då och då måste man även ta hand om och serva sin dator för att den ska fortsätta att arbeta bra.

Här kommer jag att gå igenom några saker man kan börja med för att datorn ska arbeta bättre och snabbare. Allra enklast är kanske att installera ett av de program som finns och som hjälper dig att rensa din dator från onödiga filer. Ett av dem bättre är CCleaner. CCleaner kan städa bort dina temporära internet filer, papperskorgen, rensar och reparerar registret och mycket mer.

Goda råd i korthet

Här kommer några råd i all korthet och förklaringar kommer efter listan

 • Ta bort temporära filer på datorn genom en diskrensning.
 • Ta bort filer från Internet-cachen.
 • Ta bort andra onödiga filer du vet att du har.
 • Glöm inte att rensa bland din e-post (och spam-mappen).
 • Se till att hårddisken inte är full.
 • Ta bort program från Autostart-mappen.
 • Avinstallera program du sällan eller aldrig använder.
 • Ev. rensa upp i datorns systemregister.
 • Defragmentera datorns hårddiskar.
 • Stäng av onödiga effekter i datorn.
 • Rensa datorn från ev. virus och spionprogram.
 • Kontrollera att dina programvaror och spel uppfyller systemkraven.
 • Stäng av en del av datorns tjänster.
 • Kanske har datorn för lite RAM-minne?
 • Finns det pågående filnedladdningar (om du har bredband).
 • Kanske kan du koppla bort gamla nätverksanslutningar?
 • Formatera om hårddisken om inget annat du gör hjälper.

Ta bort temporära filer

I din dator finns en Temp-mapp där vissa program automatiskt lagrar sina filer tillfälligt, t ex vid installationer eller när program körs. Det är inte alltid de städar upp efter sig och det kan med tiden samlas en stor mängd filer i mappen. För att rensa bort onödiga filer i datorn kan du göra en diskrensing. Starta verktyget genom att klicka på Start/Program/Tillbehör/Systemverktyg/Diskrensing. Verktyget komprimerar gamla filer och undersöker hur mycket utrymme du kan spara på att rensa bort onödiga filer. Detta steg brukar ta några minuter men kan ta rätt lång tid om det finns problem med datorn.

Diskrensning
Kör en diskrensning för att bli av med skräpfiler

Töm Internet-cachen

Mappen Temporary Internet Files brukar vi även kalla för Internet-cachen. När du surfar på Internet lagras det fragment av de webbsidor du besöker i den här mappen på hårddisken. Anledningen är att nästa gång du besöker samma webbsida går det snabbare att ladda sidan eftersom delar av den hämtas från din hårddisk istället för från webbservern där hemsidan finns. Men mappan fylls snabbt och man bör tömma den då och då. Ibland kan där även ligga skräp som gör att webbläsaren inte fungerar bra och då kan det räcka med att tömma mappen.

För att tömma Internet-cachen väljer du menyn Verktyg/Internetalternativ. I dialogrutan som öppnas ser du till att fliken Allmänt är aktiv. Under rubriken Webbhistorik klickar du på knappen Ta bort.... I nästa ruta klickar du överst för att ta bort Temporära Internet filer. Klicka sedan på OK hela vägen ut. Denna beskrivning gäller för Internet Explorer 7. Kör du Internet Explorer 6 klickar du på Verktyg/Internet-alternativ, se till att fliken Allmänt är aktiv och välj att ta bort filer under rubriken Tillfälliga Internet-filer. För övriga webbläsare låter jag dig själv leta upp funktionen för att ta bort webbhistoriken.

Töm dina temporära Internet filer
Ta bort Temporära Internetfiler i Internet Explorer 7

Se till att hårddisken inte är för full

Se till att du inte din hårddisk är för full eftersom det slöar ner datorn ganska mycket. Det finns något man kallar för virtuellt minne i datorn. När datorns internminne inte riktigt räcker till kan den utnyttja en del av hårddisken som extra minne och det brukar man kalla för virtuellt minne. Om då hårddisken är full av filer blir det svårt för datorn att arbeta effektivt. Ta bort alla filer du inte behöver och avinstallera alla program och spel du inte använder. Glöm inte att rensa upp bland all din e-post. Kontrollera även din spam-mapp och töm papperskorgen efter dig.

När du avinstallerar ska du göra det på rätt sätt genom Lägg till/ta bort program i Kontrollpanelen. Eller kan du avinstallera via programmets egna avinstallationsfunktion. Efter du har avinstallerat program och spel kan man rensa datorns systemregister som ofta har gamla rester kvar av avinstallerade program. Registret är dock något man ska vara försiktig med, var noga med att ta en säkerhetskopia på registret innan du gör några ändringar. Gör man fel kan det få till följd att datorn slutar att fungera på rätt sätt. Använd helst välkända program vars funktion är att rensa upp i datorns register.

Defragmentera hårddisken

När du sparar filer på datorns hårddisk lagras de ibland i olika sektorer på hårddisken och fragment av filerna sprids ut lite här och där. Man bör regelbundet starta sitt defragmenteringsprogram och göra en analys av hårddisken. Får du besked om att du bör defragmentera - gör det då. Vad som händer då är att filfragmenten flyttas ihop vilket gör att det t ex går snabbare att öppna din fil. Datorn arbetar mycket mer effektivt efter en defragmentering. Det tar en stund så gör det när du inte ska använda datorn till annat arbete. Defragmenteringsverktyget hittar du normalt här i Windows: Start/Program/Tillbehör/Systemverktyg/Diskdefragmenteraren

Defragmentera hårddisken
Den här hårddisken behöver defragmenteras

Scanna datorn efter virus och annat otyg

Något som verkligen kan slöa ner en dator ordentligt är om den drabbats av virus eller spionprogram. När du rensat datorn från alla onödiga filer kan det vara bra att köra en scanning efter virus och spionprogram och ta bort allt skräp den hittar. För du har väl installerat säkerhetsprogram i din dator?

Stäng av onödiga effekter

I Windows finns en rad olika effekter som gör det snyggare att använda datorn, t ex mjuka rullande menyer, skuggning och annat coolt men tyvärr tar dessa effekter mycket prestanda från datorn. Genom att stänga av effekterna kan du snabba upp din dator en del. Gränssnittet blir kanske inte så vackert efter ändringen men datorn kommer att bli snabbare.

Högerklicka på Den här datorn och välj Egenskaper i menyn. Klicka sedan på fliken Avancerat. Använder du Windows XP finns rubriken Prestanda, klicka på knappen Inställningar. Nu visas en dialogruta med alla de effekter som kan användas på datorn. Ta bort bockarna för de effekter du kan leva utan. Eller välj Justera för bästa prestanda så kommer alla effekter att stängas av. Klicka sedan OK hela vägen ut.

Stäng av onödiga effekter
Stäng av onödiga effekter

Högerklicka sedan på en tom yta på skrivbordet och välj Egenskaper i menyn och fliken Utseende i dialogrutan. Klicka sedan på knappen Effekter. Här finns fler effekter du kan stänga av som kan öka datorns prestanda.

Kontrollera systemkraven

Något som gör en dator slö är också om man installerar ett program eller spel där datorn inte uppfyller de systemkrav som krävs. Många gånger köps de senaste spelen på marknaden bara för att upptäcka att det går segt och hänger sig. Ofta beror detta på att systemkraven inte uppfylls. Läs alltid vilka systemkrav som krävs innan du köper ett nytt spel eller program. Har du en äldre dator kanske du måst nöja dig med att installera lite äldre versioner av ett spel eller program. Om datorn inte uppfyller systemkraven kan man ev. uppgradera datorn om man vill. Ibland kan det räcka med att köpa en större hårddisk och kanske lite mer RAM-minne (internminne). När det gäller olika datorspel och 3D-program brukar även typ av grafikkort och grafikkortets minne spela en stor roll.

Autostart-mappen

Många program installerar genvägar i en mapp som kallas för Autostart. Det gör att när du startar datorn startas förutom ditt operativsystem och dess drivrutiner även de program som lagt genvägar i autostartmappen. Det gör datorn långsam och uppstarten tar längre tid än nödvändigt. Vissa program ska finnas i autostartmappen men långt ifrån alla. Alla dina säkerhetsprogram bör finnas i autostartmappen för at kontrollera att inte din dator har drabbats av virus, spionprogram etc. Drivrutiner bör också ligga där. För att ta bort genvägar i autostartmappen kan du klicka på Start/Kör och skriva in msconfig i rutan. Klicka sedan på OK. Nu startas dialogrutan systemkonfiguration. Du ska nu välja fliken Autostart. Nu ser du vilka program som startar med Windows, ofta är namnen kanske lite kryptiska och vet du inte vad det är kan du pröva att läsa om programmen på någon av dessa båda hemsidor: http://www.pcreview.co.uk/startup/ eller http://www.sysinfo.org/startuplist.php

Stäng av en del av Windows tjänster

I din dator startas alltid vissa tjänster som körs i bakgrunden och en del av dem kan du säkert stänga av om du ändå inte använder dem. Var bara försiktig när du gör detta för gör du fel kanske inte Windows vill starta igen. Är du osäker kan du alltid söka på tjänsten i någon sökmotor som t ex Google eller gå in på The Elder Geeks hemsida för att läsa mer om vad tjänsterna har för funktion innan du stänger ner dem.

Tjänsterna hittar du om du går till Start/Kontrollpanelen/Administrationsverktyg/Tjänster. Sortera efter status genom att klicka på det grå fältet i listen där det står status. Då sorteras tjänsterna efter om de är startade eller inte. Om du vill stänga en tjänst högerklickar du på den och väljer Stoppa i menyn.

Pågående filnedladdningar

Många personer som idag har bredband använder klienter som laddar ner filer av olika slag och har man pågående nedladdningar som man kanske inte tänker på kan de också slöa ner din dator. Vissa program kräver att du själv delar ut en mapp för att andra ska kunna ladda ner filer från din dator och det kräver också mycket kraft och slöar ner datorn.

Om inget annat fungerar..

Orsakerna till en seg och slö dator kan naturligtvis ha andra orsaker än de jag beskrivit här. Slutligen när inget annat hjälper brukar den snabbaste vägen vara att formatera om hårddisken. Det tar lite tid och du måste även lägga in alla dina program i datorn igen samt säkerhetskopiera dina filer du är rädd om först. Vem som helst kanske inte vet hur man gör detta men ofta blir man av med problemet och datorn arbetar som den ska. Kanske känner du någon du kan få hjälp av ifall du blir tvungen att formatera om hårddisken.

Lycka till