Katterna

För närvarande bor de fyra katterna Lilleman, Malte, Putte och Myggan här samt några utekatter som vi också gör vårt bästa för att ta hand om.

Lilleman

Lilleman är numera en äldre kattherre född 2000. Han är en underbar katt med ett fantastiskt temperament. Mycket kelig och pratig och sover varje natt i sängen. När han var kattunge ville hans mor efter en tid inte dia honom längre och därför fick han börja äta kattmat lite tidigare än annars men det klarade han fint.

Katten Lilleman
Lilleman är en riktigt kelig myskatt.

Han bodde på övervåningen och var redan som kattunge väldigt pratsam av sig och mycket sällskaplig. När jag gick ner satt han vid översta trappsteget och jamade högljutt för han ville ju också komma med ner men var för liten för att gå i trappan själv. När han fick komma ner blev han nöjd och slutade jama. Han växte upp till en stor hankatt trots sitt namn Lilleman och svarar alltid när man pratar med honom. Under åren som gått har även hans lillebror Pricken och den söta honkatten Snäckan bott här men tyvärr bor dessa två katter numera i katthimlen. Med stigande ålder kan även katter få olika sjukdomar och Lilleman har haft sin beskärda del av detta. Först fick han glaukom och fick operera bort ena ögat och är numera en enögd piratkatt. Han klarar sig dock bra på ett öga och är inte bekymrad över det. Sedan har han haft Forl (tandsjukdom) och fick operera bort några tänder men detta har heller inte påverkat hans förmåga att äta. Det bästa han vet är att sova i sängen och kela, ofta sträcker han ut ena tassen och ska tvunget ha den liggande mot min hud, s.k. "hålla tassen" vilket verkar få honom att känna sig trygg.

Malte och Putte

Malte och Putte flyttade in för några år sedan då John kom hit. De är två trevliga men säregna kattpojkar. Malte är Ubbarps ordningsvakt och han har noga koll på alla inkräktare som kommer hit och jagar ibland iväg dem. Så fort de andra katterna ser honom springer de och gömmer sig. Bara det att de springer gör honom stöddig och han hoppar nästan jämfota med rest ragg på ryggen. Det bästa Malte vet är räkor och ibland värmer vi några till honom i mikron. Han ser till att vi inte glömmer bort att han ska ha räkor och svassar kring benen på oss i sina försök att få oss att förstå vad det är han vill ha. En slurk mjölk kan gå bra ibland men inte innan han fått sina räkor för då glor han surt på mig och springer sedan ut genom kattluckan i protest.

Katten Malte är ordningsvakt
Malte är ordningsvakt i Ubbarp.
Katten Putte
Söta Puttesnutte
Katten Molly
Molly som är Puttes fästmö

Putte är en helt annan typ av katt. Han är en korsning av vanlig bondkatt och Norsk skogkatt och är därför långhårig. Han är kelig men det är alltid på hans villkor. När han själv kommer är han hur söt och gullig som helst och spinner men om man själv går fram händer det att han backar och tittar på dig som om du vore pestsmittad. Putte har också sina egna ideer om mat. Han är oerhört kräsen och det gäller att inte hälla upp för mycket. En slurk grädde vill han också ha ibland. Men bäst trivs han när han får mat på muren utanför huset. Anledningen är att där finns utekatterna som vi också tar hand om, särksilt hans fästmö Molly som är hans favorittös. Putte är en snäll och mycket social katt som trivs med att vara tillsammans med de andra katterna och därför vill han hellre äta med dem. Då äter han t o m den kattmat som han skulle totalvägra inomhus och äter lite mer också.

Myggan

En sommar kom det en liten mager och väldigt hungrig kattunge till oss. Hon var så svag att hon darrade när hon gick och det var förmodligen de sista krafterna hon uppbådade för att ta sig hit då hon troligen sett andra katter här. Hon fick komma in på en gång och äta lite men fick även vatten då hon var uttorkad. Den närmaste tiden åt hon på ett sätt som om hon var rädd att maten skulle ta slut och var först i matskålen så fort något hälldes upp. Hon var även full av mask och blev därför avmaskad i omgångar för att få bukt med allt. Myggan växte dock till sig dag för dag och hon charmade både Putte och Malte och kommer bra överens med dem. Någon rädsla för Malte visade hon aldrig utan han blev istället hennes idol och de båda kunde busa ganska tufft ibland. Idag mår Myggan bra och har blivit en riktig självsäker liten kattflicka, vår söta lilla prinsessa, som dock fortfarande är först i matskålen och ev kör undan de andra om det finns något som hon vill ha.

Katten Myggan som vi räddade från svält
Myggan är vår alldeles egna söta lilla prinsessa
Myggan är en duktig musfångare
Myggan är duktig på att fånga möss