Katter

Jag har alltid tyckt mycket om katter för att de är så mjuka och gosiga men också väldigt självständiga. För närvarande har jag mina tre katter Lilleman, Pricken och Snäckan.

Väsan Min äldsta katt blev 18 år och hon följde mig ända sedan hon var en liten kattunge. Väsan, eller Filippa som hon egentligen hette, var oerhört speciell och gick ibland omkring och småfräste och morrade, i synnerhet om det fanns andra katter som kom för nära henne för det gillade hon inte.

Egentligen var hon rädd för andra katter och att fräsa och morra var hennes sätt att morska upp sig och låtsas vara en tuff katt. På morgonen brukade hon veta precis när jag höll på att vakna, då brukade hon smyga sig upp och sätta sig intill kudden och börja spinna. Då var det läge för en liten kelstund.

Väsan som blev 18 år gammal.

 

Lilleman

Nallebjörnen Lilleman föddes år 2000 och är nu en stor och stadig kattherre och egentligen borde han väl heta Storeman. Sist han blev vägd visade vågen på 7 kg och han borde nog banta lite. Helst vill han sitta med vid matbordet ifall det bjuds på en liten godbit.

Grannens honkatt födde Lilleman hos mig och hon hade lagt honom i en låda jag ställt fram. Där bodde han sin första tid och tyvärr övergav hans mamma honom för tidigt och därför blev han snabbt mycket go och kelig. Men han var ganska pipig som kattunge, först pep och gnällde han för att han inte lyckades ta sig upp ur kartongen han bodde i, kanterna var för höga och han ville ut och upptäcka världen utanför. Ja det kan man ju inte klandra honom för, naturligvis tog jag upp honom ofta så han kunde strosa omkring lite och undersöka saker och ting. Till slut kunde han gå upp ur kartongen själv och då ville han sova i min säng istället men hade svårt att ta sig upp där. Sedan ville han följa med mig ner på första våningen men var för liten för att själv gå ner för trappan och då satt han där ovanför och klagade högljutt. Men han växte till sig och snart kunde han själv gå ner och jag behövde inte bära honom längre.

Lilleman
Lilleman vilar

Lilleman och Beauty
Lilleman och kattungen Beauty ligger och slöar ihop

Lilleman är otroligt mysig och kelig, helst ligger han hos mig i sängen om nätterna, gärna kind mot kind och spinner. Han älskar kattungar och leker gärna med dem, vuxna katter går i regel bra men ibland får han för sig att jaga min andra honkatt, Snäckan. Kanske för att hon ibland kan visa lite osäkerhet. Lilleman trivs bäst inne i husvärmen men på sommaren tycker han om att sola sig och ligga och iaktta hönsen när de är ute och sprätter. Men han får passa sig för att bli för närgången för hönsen sätter både honom och de andra katterna på plats.

Pricken

Pricken är lillebror till Lilleman, född 2001. Han är också en stor katt men inte lika tjock däremot mycket musklad och väger ganska mycket. Pricken trivs bäst utomhus och är inte inne så mycket mer än vintertid, då vill han gärna vara inne i värmen och sova ett tag. Annars blir han lätt orolig och går omkring som en osalig ande om han inte kommer ut. Han är också ett riktigt matvrak och det finns ingen botten i honom. Räcker inte maten han fått jamar han högljutt. Pricken är mycket snäll och jag har aldrig sett honom bråka med andra katter. Hans idol är Lilleman som brukade leka med honom när han var kattunge och tog hand om honom.

Lilleman och Pricken
Lilleman och Pricken när han var kattunge

Pricken   Pricken
Pricken

Snäckan

Snäckan

Snäckan är en liten söt och gullig kattflicka som såg till att skaffa sig nytt hem själv när hon som jag tror, blev utslängd från sitt tidigare hem. Vad hon varit med om då är det nog ingen som vet. En dag stod hon hos en av mina grannar och jamade. Hon ville in i huset men det gick inte för deras hund gillar inte katter.

Istället kom grannen hit med Snäckan och hon var mycket tam och kelig så något hem måste hon ha haft tidigare. Jag var ute i stallet när Snäckan först kom och hon gick omkring på tomten som om hon redan bodde här, följde med in i huset med en gång utan att visa osäkerhet för det nya. När hon såg Lilleman blev hon först lite rädd för han var ju så stor men hon insåg snart att han inte var så farlig trots sin storlek.

 

Snäckan
Snäckan

Ägaren till Snäckan söktes utan resultat och därför fick hon stanna hos mig. Hon var ju en sådan söt och gullig liten tös även om hon kunde visa humör också ibland. På sommaren trivdes hon ute i solen men när det är kallt vill hon vara inne och ligga vid elementent och värma sig.

Snäckan råkade tyvärr ut för en olycka och gick bort under 2011. Vad som hände lär jag nog aldrig få veta men hon var kall och hade ont när jag hittade henne. Hon blev inlagd på djursjukhuset men de lyckades inte rädda henne utan hon dog några timmar senare på natten. Stackars lilla Snäckan.

Andra katter

Tyvärr finns det bara alltför många katter som går utan ägare, inte blir ompysslade eller får de inte tillräckligt med mat. Hos mig har det nästan alltid funnits katter som sökt sig hit av dessa skäl. För närvarande bor här några "hemlösa" katter som får tak över huvudet, värme, mat och en liten kelstund då och då. De är alla kastrerade och kan därför inte få några oönskade kattungar. Tänk på det att du som inte vill ha kattungar se till att förhindra detta genom kastrering. Katterna blir lugnare i och med att de slutar att löpa och oftast håller de sig mer hemma.

Katthemmet Kompis

Mitt i de småländska skogarna utanför Nybro finns Katthemmet Kompis som drivs helt ideellt av paret Maritha och Sonny Fernström och syftet är att hjälpa hemlösa katter till nya hem samt att arbeta för att inte fler oönskade katter föds genom att informera vid olika evenemang. Maritha och Sonny skriver alltid kontrakt med sina blivande kattägare som förbinder sig att ta hand om sin nya katt på ett bra sätt. Det tycker jag är bra eftersom de flesta människor som är villiga att betala en slant också är mer benägna till att ta hand som sitt djur. Eftersom jag tycker mycket om djur och ville bidra med en del har jag därför åtagit på mig att sköta katthemmets hemsida, e-posthantering, framtagnig av reklam, blanketter m m.

På nyårsdagen 2010 slog dock katastrofen till ordentligt då hela katthemmet brann ner till grunden och jag kommer väl ihåg hur chockad och overkligt det kändes när jag fick veta vad som hade hänt. Tack vare rådiga insatser från räddningstjänsten lyckades man rädda några katter omedelbart medan andra kom lösa och sprang till skogs. Några katter omkom tyvärr i branden men de flesta som kom lösa fångades dock in efter hand och fick den veterinärvård de behövde. Idag har Katthemmet Kompis återuppbyggts och sommaren 2012 var det invigning av det nya katthemmet. Återuppbyggnaden kunde ske enbart tack vare att så många generösa kattvänner skänkte en rejäl slant till katthemmet.

Katthemmet Kompis 2012
Inne i det nya fina katthemmet finns ett antal mindre bås för katter
som inte kan vara med de andra. I det stora utrymmet går alla de
katter som trivs ihop och de har tillgång till den stora rastgården nedan.

Katthemmet Kompis 2012
I den här stora rastgården finns ett antal mindre rastgårdar
för de katter som behöver mer avskildhet.

Om du vill veta mer eller letar efter en ny kattkompis tycker jag att du ska besöka Katthemmet Kompis hemsida. Kanske hittar du en trevlig katt som passar just dig.
På hemsidan kan du läsa mer om katterna och katthemmet m.m.
Katthemmet Kompis hemsida »