Till minne av Mitzi

Mitzi kom in i mitt liv när jag bara var knappt fem år gammal och hon var då bara ett litet föl men man kan väl säga att vi växte upp tillsammans även om det dröjde flera år innan jag fick rida på henne. Detta är min berättele till minne av en häst som lärde mig mycket genom åren.

Ett ilsket föl

Mitzi föddes i juni 1974 och hennes pappa var avelshingsten Callaghan 460 och hennes morfar en ungersk hingst 1123 Szeged 678. Egentligen hade familjen bestämt sig för ett annat föl som också var väldigt trevligt men ut kom sedan yrvädret Mitzi som redan då stolt dansade runt på gårdsplanen och sedan fanns inga andra föl...

Mitzi ca ett halvår gammal
Mitzi som föl

Mitzi flyttade till oss när hon var fem månader gammal och visade tidigt att hon minsann var en bestämd madam med egna åsikter trots sin ringa ålder. Hon var dessutom jättesur och arg för att vi tagit henne ifrån sin mamma och var allmänt otrevlig i boxen. Min pappa ville helst slippa ge henne kvällsmat eftersom hon var så sur och ilsken och mamma fick därför själv ta hand om henne. Hon var oerhört livlig och hade en stark vilja men efterhand som hon växte till sig och blev hanterad samt fick nya hästkompisar lugnade hon ner sig och blev en mycket snäll häst som aldrig hade några fula olater för sig. Hennes livliga temperament hade hon dock kvar under hela sin levnadstid och hon var alltid lite misstänksam mot nya människor hon träffade oavsett om de var erfarna på hästar eller inte.

Mitzis tidigare år

Mitzi var dock mycket bestämd och främst ville hon bestämma och leda andra hästar vilket gjorde att hon under alla sina år var ledarhäst oavsett vilka hästar hon var tillsammans med. Hon var stolt och visade gärna upp sig men hatade allt vad kameror heter så det var svårt att få till bra foton på henne. Hennes livlighet och att hon var så framåt var något min mamma och senare jag uppskattade men många ryttare som ville provrida henne valde att stiga av henne för de sa att det kändes som att sitta på en katapult som snart flyger iväg. En dressyrryttare från Danmark hade ett sommarhus där vi då bodde och gav ibland mamma råd om hennes dressyrträning och ville själv också rida Mitzi men första gången blev han avkastad men gav sig dock inte utan klev upp igen. Mamma har sagt att hon aldrig någonsin sett Mitzi gå så bra någon gång men visst är det så att det krävs inte bara en bra häst utan även en ryttare som har förmågan att plocka fram det bästa ur hästen.

Under sina första år fick Mitzi två föl. Vi hade även inackorderingar på den här tiden och bland dem fanns ett travsto med föl vilket Mitzi s.k. "stal" då hon var dräktig första gången. Vi fick ofta gå ut i hagen och köra undan Mitzi för att fölet skulle få dia sin mor ifred. Det första fölet Mitzi fick blev Melissa f. 1979 efter hingsten Bonaparte 566. Melissa blev ett trevligt stoföl med lite lugnare temperament än sin mor. Hon bodde hos oss tills hon var tre år då hon såldes till en annan hästfamilj. Andra fölet blev ett hingstföl efter hingsten Nurmi 629. Han föddes vid midnatt 1981 och fick därför namnet Midnight. Midde, som vi kallade honom var mer lik Mitzi i temperamentet och var väldigt vacker och såldes som 1-åring. Den dåvarande ägaren har senare berättat att hon sålde honom flera år senare till en tysk man som då tränade Midde och han hade en stor hästgård i södra Tyskland. Det skulle sedan dröja ända tills 1991 innan det tredje och sista fölet Montana kom till världen och hon var efter Bernstein 761.

Mitzi
Mitzi ca 9-10 år

Under min uppväxt hade jag mest ridit andras hästar, både stor häst och ponny men Mitzi som var så livlig fick jag inte rida ensam förrän hon var dräktig andra gången med Midnight. Först då fick jag börja rida ut i skogen på henne eftersom hon var betydligt lugnare medan hon var dräktig. Jag minns så stolt jag var när jag red henne alldeles ensam eftersom så många andra inte vågade rida henne. I paddocken lärde jag mig även att hoppa vilket jag tyckte var väldigt roligt. I paddocken fick även min yngre kompis, som då inte var mer än runt 8-9 år gammal, rida på Mitzi vilket gick mycket bra. Mitzi verkade förstå att det var ett barn hon hade på ryggen och gick så snällt och försiktigt som om hon var rädd att tappa henne.

Mitzis senare år

Då jag blev vuxen övergick Mitzi i min ägo och vid det laget hade jag tagit hand om henne själv i flera år redan. Eftersom hon behövde en kompis och jag ville ha ett föl till betäckte jag henne efter att veterinären gett klartecken att det inte fanns några fysiska hinder för en dräktighet. Mitzi förstod med tiden att hon snart skulle få ett föl vilket syntes i hennes ögon där ett nytt ljus hade tänts. Hon såg väldigt förnöjd ut och den kvällen som Montana föddes gjorde Mitzi mycket lycklig och hon var som alltid en mycket bra mamma som älskade sina föl och tog väl hand om dem.

Mitzi ca 28 år gammal
Mitzi ca 28 år gammal

Åren gick och under en period red jag både Mitzi och Montana men som allting kommer en dag när det tar slut. Hösten 2005 var Mitzi hela 31 år vilket är en väldigt hög ålder. Under de sista åren hade hon blivit alltmer svankryggig, fick svårt att tappa vinterpälsen men i övrigt pigg och glad, det hände att hon fortfarande både galopperade och travade i hagen. Det som gjorde att hon fick sluta sina dagar var att ryggen inte längre höll och när väl tiden var inne kom det inte som en överraskning även om det i just den stunden var svårt att mista en vän som man växt upp tillsammans med. Dessutom hade jag ju hennes dotter kvar vilket gjorde det lättare. Hon begravdes sedan i skogen bredvid skogsvägen vi brukade rida på efter att jag fått tillstånd av markägaren och länsstyrelsen.

Mitzi kommer alltid att finnas i mitt hjärta som den vän som lärde mig så mycket. Hon var en mycket klok och faktiskt en väldigt rolig häst att umgås med.

Mitzis stamtavla

Callaghan 460 Urbino 430 Nerox 207 Nigro 138
Nella 4763
Drabant 315 Kokard 135
Tomona 4268
Alli II 5823 Afgahn 277 Effendi
Floretta 3620
Nova 4791 Novarro 179
Jalli 3601
Margit 1123 Szeged 678 1352 Furioso III-5
(Furioso north-star)
Furioso III
235 Pillangó
176 Durcás (Shagya) Állami mén
Tájfajta Kanca
Sári 1793 Kecskemét-2 2579 Kozma-Gidran III-5 (Gidran)
KT 3699-40 Sólyom
Szárcsa Állami mén
Tájfajta Kanca

ox = Arabiskt fullblod | xx = Engelskt fullblod | x = Angloarabiskt fullblod

Mitzi hade ungerskt blod på sin mammas sida och det var först efter hennes bortgång som jag började forska på allvar i hennes stam på den sidan och fick då kontakt med en tjej på ett ungerskt stuteri och fick fram en hel del spännande information om hennes stamtavla. På länken nedan kan ni läsa mer om de hästraser som finns i Ungern.

Läs mer om ungerska hästraser här »